Tannhelse2018-06-21T15:15:02+02:00

Tannhelse

Tannsykdom hos hund og katt

Plakk er et gummiaktig belegg som dannes på tennene i løpet av få timer etter et måltid. Belegget består av bakterier som finnes i munnhulen. Når plakket blandes med salter fra spyttet, forkalkes det og blir til tannstein.

 

Tannstein skader tennene og tannkjøttet

Tannstein gjør at tennene får en ru overflate hvor bakterier kan feste seg, formere seg og danne mer plakk. Bakterier kan forårsake betennelse i tannkjøttet (gingivitt), som ofte resulterer i smertefull blødning. Behandles ikke tannkjøttbetennelsen, kan den utvikle seg til periodontitt. Periodontitt er en betennelse som går dypere ned i vevet og fører til tap av støttevev og bindevev rundt tennene. Dette er en svært smertefull tilstand som ofte fører til at tennene løsner.

Bakteriene på tannsteinen kan også absorberes i blodstrømmen og gå til forskjellige organer, inkludert hjerte og nyrer, og forårsake alvorlig infeksjon.

 

Hva er symptomene på tannkjøttsykdom hos kjæledyr?

Dessverre er de første symptomene på tannkjøttsykdom svært få, og det er sjelden at eiere merker tegn på tannkjøttbetennelse før det har utviklet seg til en alvorlig tilstand.

Under følger noen tegn du kan se etter:

  • Tygger på en side av munnen
  • Blødende eller rødt tannkjøtt
  • Blod i vannskål eller på tyggeleker
  • Dårlig ånde

 

Behandling av tannkjøttsykdom

Visste du at 80% av hunder og katter over 3 år har en sykdom i munnhulen som krever behandling?

Behandling vil avhenge av graden på tannsykdom, men i utgangspunktet krever all behandling en klinisk undersøkelse og røntgen for å avgjøre tilstedeværelse (eller fraværet) av sykdom. Det er kun ved hjelp av røntgen at vi kan se hva som foregår under tannkjøttet. Ved milde tilfeller fjernes tannstein og plakk ved hjelp av spesielle instrumenter. Har det gått så langt at benvevet er blitt affisert og tennene er løse, må disse ofte trekkes. For å unngå at tilstanden kommer til dette punktet, bør din firbente venn få en ordentlig tannsjekk i narkose hos veterinær minst 1 gang i året- begynnende tannsykdom kan være vanskelig å se for eier og tannstein før fjernes før det rekker å skape en betennelse i tannkjøttet.

 

Hvordan forebygge tannstein?

I tillegg til å ta regelmessige tannsjekker hos veterinær er det flere ting du som dyreeiere kan gjøre for å forebygge tannsykdom.

Daglig tannpuss er den beste måten å forbygge tannstein, da fjerner vi plakket før det rekker å bli forkalket. Du må huske å bruke tannpasta beregnet til hund og katt. Tannpastaen vi mennesker bruker inneholder xylitol som er giftig for hunder! Mens du pusser tennene, ta en titt etter tannstein og tegn på tannkjøttbetennelse, som rødt, hovent tannkjøtt, brunaktig belegg rundt tannkjøttskanten, blødning og/eller smerter. Stritter din firbente kompis imot? Vær tålmodig, bruk de riktige verktøyene og spør din veterinær om veiledning om du har problemer.

Gi dyret ditt kvalitetsfôr. Noen kjæledyr vil ha god nytte av et tannfôr som hjelper til med å skrubbe tennene når de tygger og som motvirker dannelse av plakk.

Gi “tannvennlige” godbiter. Daglig tygging på slike godbiter vil fjerne matrester og plakk og dermed virke forebyggende. Du får slike produkter på de fleste dyreklinikker.

 

By |august 26th, 2021|Categories: Artikler, Tannhelse|Tags: , , |0 Comments

Puss, puss så får du en suss

Er det lenge siden du har tittet inn i munnen på hunden din? Eller katten din? Noen har kanskje aldri tenkt tanken på å løfte litt på leppa og ta en titt.

Visste du at hele 95 % av alle hunder og katter vil komme til å trenge tannbehandling hos dyrlege en eller annen gang i løpet av livet?

Veldig mange dyr har symptomer på tannsykdom allerede ved 3 års alder. Den vanligste årsaken til betennelse i tannkjøttet er tannstein og plakk. Hvis dette belegget ikke blir fjernet, spiser det seg nedover tanna mot rotspissen, og dette fører til at tanna mister festet i kjeven og løsner. Dette kalles periodontitt (pyrèa) og er en veldig smertefull tannsykdom. Bakterier kan også gå over i blodbanen og gjøre skade på vitale organer som hjerte, lever, lunger og nyrer. Det anbefales derfor jevnlige undersøkelser av munnen og tannsteinfjerning under narkose allerede fra ung alder. Både hunder og katter får tannstein. Hvor mye tannstein de får, er individuelt akkurat slik som hos oss mennesker. Noen får mye tannstein veldig fort, og andre får minimalt med tannstein.

Små hunderaser har relativt store tenner i forhold til størrelsen på kjeven. Dette gjør at det blir liten plass mellom tennene. Hos disse individene samler det seg ekstra mye plakk og tannstein. Derfor er små hunderaser mer utsatt for tannkjøttbetennelse og periodontitt enn større hunderaser.

Det er også andre grunner til at det er viktig at du gjør det til en vane å ta en titt inn i munnen på dyret ditt allerede fra ung alder. Noen ganger mister de ikke melketennene slik de skal, og får «dobbelt» sett med tenner. Disse melketennene bør trekkes for å forebygge periodontitt og for å lage plass til de nye tennene. Noen dyr kan ha bittfeil. Et eksempel på det, er at hjørnetennene vokser rett opp i gummen i overkjeven istedenfor å vokse seg ut på utsiden av tannkjøttet slik den skal. En slik tann kan føre til smerter hver gang dyret ditt biter sammen tennene. Bittfeil er mye lettere å regulere på unge dyr, enn på voksne, så det er viktig at dette oppdages så tidlig som mulig.

Knekte tenner er også et vanlig problem. Disse tennene bør tas røntgen av for å se om de må trekkes eller eventuelt rotfylles, eller ikke.

Det er mye du kan gjøre hjemme for å passe på tennene til dyret ditt. Det finnes mange forskjellige produkter ute på markedet som selges for å bedre tannhelsen. Dentastix, tyggebein, spesialfôr laget med tanke på å fjerne plakk og tannstein på tennene, et pulver til å blande i drikkevannet, og mye mer. Men det viktigste og det aller beste du kan gjøre, er å pusse tennene daglig! Akkurat som hos oss mennesker. Det fins tannkrem til både hund og katt. Tannkremen smaker veldig godt, og blir som en godbit for dyret ditt. Det er lurt å begynne tidlig med tannpuss, men det er ingen grunn til å la være å begynne å pusse tenner selv om man har en eldre hund eller katt. Det er absolutt mulig å lære de å like tannpuss hele livet. Man må begynne forsiktig og ikke miste tålmodigheten. Daglig tannpuss kan spare lommeboken din for store utgifter, og dyret ditt for mye smerter. Daglig tannpuss er nøkkelen til god tannhelse!

By |juni 19th, 2018|Categories: Artikler, Tannhelse|Tags: |0 Comments
Gå til toppen