Sesongbasert
Nyttårsraketter
Vi kan vel si at de fleste hunder ikke er spesielt begeistret for nyttårsaften, eller rettere sagt alle rakettene med sine smell, poff, fizz og bang, som feiringen av det nye året fører med seg.
Det er helt naturlig for hunder å være redd for høye lyder. Lydene kan trigge nervøsitet og angst. Det å løpe vekk fra høye lyder er en del av overlevelsesinstinktet hos hunden. Derfor er det ikke så rart at hunder også kan reagere på nyttårsraketter.
Noen hunder sliter mer enn andre. De har rett og slett rakett-angst! For disse hundene er nyttårsaften en lidelse. Og det er ikke morsomt for oss som er glad i de heller, å se at angsten står i øynene deres.
Heldigvis er det noen ting vi som hundeeiere kan gjøre for å få denne dagen til å bli bedre for hundene våre.
Noen velger å sette hunden på kennel langt fra folk og nyttårsraketter. Eller de reiser vekk med hunden til et sted uten fyrverkeri. Men dette er vel en mulighet fåtallet av oss har.
Vi kan gjøre flere ting i heimen også. Det er viktig å unngå at hunden er alene hjemme. Er de redd for fyrverkeri, blir angsten forsterket av å være alene.
Start gjerne dagen med å gå en lang og god tur, slik at hunden er trøtt og sliten når det begynner å nærme seg rakettoppskytning. Vær bevist på hvordan du kommuniserer med hunden din. Hvis du sier «stakkars deg» og «huffameg» fordi hunden er redd, bekrefter du for hunden at det faktisk ER noe å være redd for. Din velmente «trøst» har altså motsatt effekt, og gjør ting verre. Vær sammen med hunden din, vær støttende og gjerne kos rolig med hunden hvis den ønsker det. Vær bevist på din energi – når hunden ser og merker at du ikke er redd, stresset eller bekymret, vil hunden også bli mindre redd, stresset og bekymret.
La hunden få lov til å gjemme seg hvis den ønsker det. Det går an å sette sengen/buret på et rom som er skjermet fra lyd og dra for gardinene. Du bør ikke lukke døren slik at den føler seg innestengt, for da kan den få panikk.
Du må gjerne skru på litt musikk eller ha TV’en på.
Det fins noen produkter på markedet med syntetiske feromoner til både hund og katt. Feromoner er et duftstoff, et kjemisk signalstoff som hunder og katter skiller ut. Dette er en del av dyrets «duftspråk». Feromoner har ulike funksjoner. Disse produktene benytter de duftstoffene som reduserer dyrets stressnivå, og gir de en følelse av ro, tilfredshet og trygghet. Dette er ikke noen magisk kur, men kan være med på å virke beroligende og angstdempende. Dette kan du få kjøpt hos dyrlegen din.
Som en siste utvei, kan dyrlegen hjelpe hunden med angstdempende medisiner. Disse må tas i god tid. Har hunden allerede rukket å bli redd, og kroppen er full av adrenalin, vil ikke medisinene virke som ønsket.
Hvis man planlegger litt i forkant, kan det være mulig å trene hunden til å ikke lenger være redd for raketter. En kan få kjøpt CD’er med blant annet lyd av fyrverkeri man kan bruke hjemme. Man må begynne med et nesten ikke hørbart volum, og øke volumet veldig gradvis for at dette skal virke. Dette er en prosess som tar litt tid, så for nyttårsaften for i år, er løpet kjørt. Men hvis du har en hund som er redd, er «tilvenningsterapi» den beste gaven du kan gi den inn i det nye året. Det er dessverre ikke alle det virker på, men det er absolutt verdt et forsøk! Jeg vil anbefale at du da gjør dette i samarbeid med en adferdsterapeut.
Det er lurt å sørge for at hunden er ID-merket med chip i tilfelle den klarer å rømme hjemmefra. Da er det mye lettere for de som finner rømlingen å få den hjem igjen!
Og til sist: husk at katter også kan være redd for fyrverkeri og springe avgårde i full panikk. Hold katten hjemme og sørg for at den også er ID-merket med chip i tilfelle den likevel klarer å tulle seg vekk.
Giftig i julen
Nå står julehøytiden for døren, og en av de tingene som virkelig hører med er mat! Tradisjonell mat, kosemat, nyte-mat, mye mat, fet mat og god mat. De fleste er opptatt av at de firbente skal få kose seg i julen de også. Det er lett å gi de noe ekstra. Særlig til de som virkelig kan overtale. De som stirrer på deg med intense bedende øyne. Et slikt blikk som borer seg inn i samvittigheten din selv om du prøver å se en annen vei. Et blikk så intenst at du kjenner det brenner i nakken selv med ryggen til og nisselua på. DA er det vanskelig å si nei, da! Og de kan selvfølgelig få smake på julens goder de også. Men enkelte ting på julemenyen kan forårsake mer trøbbel enn kos og noe være farlig eller giftig for din kjære på fire. Dette er viktig å ha litt kunnskap om.
Rosiner og druer – Kan forårsake akutt nyresvikt hos hund. Hva det er i rosiner og druer som forårsaker dette er ennå uvisst. Man vet heller ikke hvorfor noen individer er følsomme for druer og rosiner, mens andre ikke er det. I ett tilfelle var det 4 druer som forårsaket akutt nyresvikt hos en hund på 8,2kg. Det er rett og slett ikke verdt å ta sjansen.
Ribbe og pinnekjøtt – Mye salt og fet mat er ikke bra for hunder. Det kan føre til magetrøbbel og diaré. Hver eneste jul skjer det også at hunder setter bein fast på vei gjennom systemet. Ofte må disse opereres ut. I verste fall kan bein perforere spiserør, mage eller tarm. Det er rett og slett livsfarlig!
Sjokolade – kakaobønner inneholder teobromin som er giftig for hunder. Det er størst konsentrasjon av teobromin i mørk sjokolade, så det er definitiv farligst. Symtomer hunden får ved sjokoladeforgiftning er diaré, oppkast, forhøyet kroppstemperatur, økte reflekser, muskelspasmer, hurtig pust og hjertefrekvens, lavt blodtrykk, anfall, og i verste fall, hjertesvikt, koma og død.
Nøtter hører hjemme i enhver julekledd stue. Ofte stående i en skål på et bord. Altså relativt lett tilgjengelig for den firbente. Det er kanskje ikke så lurt. Hvis de svelges hele, kan de blokkere tarmsystemet, og du kan risikere å måtte dra til Dyrlegen for en helt nødvendig, men akk så kostbar akuttoperasjon 1. eller 2. juledag … Valnøtter. Hasselnøtter, pistasjenøtter og pekannøtter kan forårsake diaré. Macadamianøtter gir hunden din en skikkelig runde med oppkast og dårlig mage. I verste fall kan de forårsake betennelse i bukspyttkjertelen.
Xylitol – Dette er et søtningsstoff som flere og flere produsenter bruker i tyggis, godteri, light-drikker og andre lightprodukter. Xylitol får hundens bukspyttkjertel til å utskille insulin. Dette fører til farlig lavt blodsukker hos hunden (hypoglykemi), og kan også føre til leversvikt. Hvis hunden får behandling raskt er prognosen god, men inntak av xylitol kan i verste fall være dødelig.
Gjærdeig – Deigen kan heve i hundens mage/tarmkanal og i verste fall forårsake magedreining eller tarmslyng. Gjærsoppen produserer også etanol som gjør at hunden kan bli alkoholforgiftet.
Hvis hunden din får i seg noe den ikke skal, så ring til veterinærvakten eller Giftinformasjonssentralen for å få råd. Det er viktig å ikke vente for lenge med å tilkalle hjelp.
Med det budskapet, så ønsker jeg deg og dine kjære en gledelig jul, fylt med hyggelige stunder, fine turer og mye kos. GOD JUL!
Nydelig vinter og såre poter
Vinteren er en fantastisk tid for mange hunder (og hundeeiere…)! Selv om noen selvfølgelig foretrekker å bare være inne når det er kaldt, tør jeg å påstå at flertallet av hunder elsker snø! Det er fantastisk å se de når de går helt bananas i lykkelig lek på den
første turen ut i nysnøen. Det er ekte vinterlykke!
Men vinterlykken har også en annen side ved seg som ikke er fullt så heldig for våre firbente venner. Jeg tenker da selvfølgelig på veisaltet. I løpet av en vinter strør vegvesenet veier og fortau med til sammen rundt 200 000 tonn (!) veisalt. Med slike mengder og utstrakt bruk er veisaltet oftest ikke til å unngå når man er ute på tur. Men hvorfor er salt så uheldig for hundens poter? Salt er en kjemisk forbindelse som trekker til seg vann. Når hunden får dette veisaltet på potene, tørker potene ut og det fører til at det blir sprekkdannelser i tredeputene som i verste fall kan føre til infeksjoner. Når det har kommet sprekker i tredeputene, vil veisaltet trenge ned i disse sprekkene. Å få stødd salt i såret er jo faktisk en måte å torturere på, så det sier seg selv at dette er smertefullt for hunden. Du vil se at hunden begynner å halte, og den vegrer seg for å gå videre på tur. Den kan halte på både ett og to ben, eller til og med på alle fire hvis det er skikkelig ille. Hunden vil også slikke på sine såre poter, som fører til at det blir flere og større sår. Dette blir fort en ond sirkel.
Det er også viktig å unngå at hunden får i seg veisalt, da det i verste fall kan være giftig. For å unngå dette, skyll av potene etter tur, og unngå at hunden spiser gammel snø eller drikker av dammer i nærheten av veier og gangveier der det har blitt saltet.
Et annet problem på vinteren som kan skade potene, finner vi særlig hos langhårede hunder, nemlig at snøen fester seg som små snøballer i pelsen under og rundt potene. Disse isklumpene kan føre til skader på labbene, og er dessuten veldig ubehagelig for hunden.
Det er viktig å trimme håret på potene, slik at det ikke klumper seg med snø. Håret mellom tredeputene bør være klippet slik at det ikke stikker hår ut forbi kanten på tredeputene. Håret rundt og oppover potene bør klippes slik at håret ikke kommer i kontakt med i bakken.
Husk også å hold klørne korte! Lange klør gjør at hver gang hunden tråkker ned, presses tærne fra hverandre og dermed spriker de mer, slik at sannsynligheten for at snø og is
fester seg mellom tredeputene blir mye større.
Du kan også gjøre flere andre ting for å forebygge vinterskader på hundens poter:
Potevoks er veldig bra å bruke. Man smører inn tredeputene før hver tur. På den måten, dannes det en beskyttende barriere mot veisaltet.
Skyll av hundens føtter når dere kommer hjem, slik at veisaltet ikke blir liggende på huden. Smør deretter inn tredeputene med potevoks igjen for å forhindre at de tørker ut samt lindre og beskytte.
Den aller beste beskyttelsen mot skader du kan bruke er potesokker. Potesokker beskytter ikke bare mot veisalt, men også mot isklumper i pelsen. De hindrer også at hunden kutter seg på skarpe gjenstander som kan være gjemt under snøen, eller på skarpe iskanter.
Det er viktig å finne riktig størrelse på potesokkene, slik at de sitter godt og ikke «kipper». Bruk potesokker av god kvalitet, slik at de er så komfortable som mulig for hunden din. De fleste hunder som ikke er vant til det, liker ikke å gå med sokker, men med litt tid og tålmodighet, kan du trene hunden din til å elske å gå med potesokkene sine!
Ønsker dere alle en vakker og skadefri vinter!
Med våren kommer flåtten
Våren er en fantastisk tid! Det er deilig å endelig kjenne varmen fra solen i fjeset. Våre kjære firbente våkner av dvalen og ligger og slikker sol så fort de ser en liten lysstripe på gulvet. Kattene flytter ut igjen og begynner å leve det gode liv.
Men det er ikke bare vi og våre kjæledyr som setter pris på våren. Med våren dukker også insektene frem fra vinterdvalen. Og med dem, flåtten…
Flått er en liten midd som suger blod fra både mennesker og dyr. Den tilhører edderkoppfamilien. Det er skogflåtten (Ixodes ricinus) som er den vanligste. Skogflåtten er en vektor for flere flåttbårne sykdommer.
I et normalår varer flåttsesongen fra mars til oktober. Flåtten liker seg best i høyt gress, på små busker eller i kratt. Her klatrer den opp og setter seg og venter på at et passende «bytte» skal komme forbi. Flåtten har ikke øyne. Isteden har den et sanseorgan ytterst på hvert forbein som heter Hallers organ. Disse fanger opp duftmolekyler, måler fuktighet, temperatur og CO2 konsentrasjonen i luften. Slik vet flåtten når et passende bytte vandrer forbi, og da gjør den seg klar til å gripe tak.
Må ha blod
Flåtten må ha blod for å utvikle seg til voksen flått og formere seg, og det er under flåttens måltid at smitte kan bli overført fra flåtten til verten.
Det har vært mye skriverier i avisene om Borreliose og mennesker, men det er kanskje ikke alle som vet hvor farlig det også kan være for hunder?
Borrelia er en sykdom som forårsakes av bakterien Borrelia burgdorferi. Det kan ta lang tid fra hunden er bitt av flått og smittet, til den viser tegn på sykdommen Borreliose. Faktisk opptil flere måneder. En slik rød ring rundt flåttbittet som man leser at er karakteristisk hos mennesker som er smittet av borreliabakterien, finner man ikke hos hunden. Hos hunden gir Borreliose flere forskjellige symptomer. Det er ikke alltid veldig opplagt hva som feiler hunden. De vanligste symptomene er halthet, hovne ledd, hovne lymfeknuter, feber, slapphet og dårlig apetitt.
I noen tilfeller kan mer alvorlige symptomer oppstå, som nyresvikt. Denne nyresvikten er vanskelig å behandle og kan resultere i at hunden må avlives. I sjeldne tilfeller kan noen hunder også utvikle hjertesykdom eller nevrologisk sykdom på grunn av Borreliose.
Andre sykdommer
Men Borreliose er ikke den eneste sykdommen flåtten kan ha med seg. En annen aktuell sykdom er Anaplasmose. Dette er en bakteriesykdom forårsaket av Anaplasmabakterien. Det tar ca 1-2 uker fra hunden er bitt av flått og smittet, til den får symptomer som feber, slapphet, dårlig apetitt, mage- tarmproblemer, halthet og leddsmerter.
Flåtten kan også ha med seg flavivirus som forårsaker hjernebetennelse, men dette hører heldigvis til sjeldenhetene.
Hos hunder kan Borreliose og Anaplasmose behandles med en langvarig antibiotikakur, men det aller beste og viktigste er å forebygge mot flåttbitt. Det finnes mange godkjente preparater på markedet for å beskytte hunden mot flått. Da hindrer du også at hunden tar med seg flått hjem som kan bite seg fast på deg og din familie. Ta kontakt med veterinæren din for å finne hvilket produkt som passer best for deg og din hund!
Og hva med katten, tenker du kanskje nå?
Katter kan også bli smittet av både Borrelia og Anaplasma, men det er sjelden de blir syk av det. Men de kan ta med seg flått hjem til menneskene sine, akkurat slik som hunder kan. Så katter bør også behandles med flåttmiddel i flåttsesongen.
Det er viktig å merke seg at det er forskjellige preparater til hund og katt! Det vi bruker mot flått på hund kan ikke brukes til katt da flåttmiddlene til hund kan være dødelig for katten.