«Han halter litt, men det virker ikke som han har vondt.» har jeg hørt flere si. Det er jo egentlig verdens største selvmotsigelse …  Da ser jeg for meg en firbent sak med bandana rundt halsen, solbriller, hiphop på ørene og solen blinkende i den forgylte hjørnetannen, som kommer gående med sånn skikkelig amerikansk gangster liksom-halting. Altså, det kan jo hende de fins, men jeg tør å påstå at de aller fleste hunder og katter som er halt, halter fordi det gjør vondt å bruke benet.

Det er mange grunner til halthet. En av de er slitasjegikt, som også kalles osteoartritt. Dette kan ramme både hunder og katter.

Hos hund rammer denne sykdommen minst 1 av 5. Det er ikke nødvendigvis bare eldre hunder som rammes, selv om de helt klart er overrepresentert.

Slitasjegikt er en kronisk sykdom som medfører nedsatt bevegelighet i leddene, og den er ofte smertefull. Den kan ramme hvilket som helst ledd, og er ofte i mer enn ett ledd om gangen. Oftest ser man det i hofteleddet (73%), kneledd (37%), albueledd (21%) og rygg (21%).

Noen symptomer du bør vite om:

  • Nedsatt lyst til å gå på tur
  • Endret gange eller halting
  • Vansker med å reise seg opp
  • Stiv gange etter hvile
  • Vansker med å gå i trapper eller å komme seg ut og inn av bilen

Slitasjegikt forårsaker en «ond sirkel» av nedsatt bevegelighet, leddskader og alvorlig smertepåvirkning. Først får de smerter i et ledd og blir stive i leddet, noe som forverres over tid. Slitasje på leddbrusken fører til betennelse i leddet og mer smerter. Brusken i det vonde leddet brytes ned og det danner seg nytt knokkelvev på steder i leddet der det ikke skal være. Dette fører til enda mer smerte.  Når de ikke orker å være så fysisk aktive, fører dette til tap av muskelmasse, og man mister støtte rundt det vonde leddet som igjen kan føre til enda mer smerter.

Slitasjegikt kan ikke kureres. Det er en kronisk degenerativ sykdom. Men smertene kan lindres, nedbrytningsprosessen i leddet kan forsinkes og leddets normalfunksjon kan bevares lenger, slik at hunden eller katten får et bedre liv. Jo tidligere man får en diagnose og får startet behandling, jo bedre er det!

For å stille diagnose gjør dyrlegen en ortopedisk undersøkelse av dyret ditt. Vi ser på gangen, vi undersøker bevegeligheten i ledd, vi kjenner etter hevelser med mer. Vi tar også røntgenbilder for å avgjøre hvilke ledd som er angrepet og hvor alvorlig tilstanden er.

Hvordan kan du hjelpe kjæledyret ditt når den har fått diagnosen?

Det er flere tiltak sammen som kan gjøre en stor forskjell. Vektkontroll er viktig. Overvekt kan forverre leddproblemer og forårsake ytterligere leddsmerter. Har hunden eller katten din blitt litt rundt på midten, vil smertene bli mindre hvis den går ned i vekt. Mosjon hjelper til med å holde leddene fleksible og med å styrke og bevare muskelmassen. Riktig mosjon er viktig. Hyppige og korte turer er bedre enn lange turer med hard fysisk belastning.

Riktig fôr er viktig. Leddfôr er tilsatt fettsyrer og andre tilskudd som hjelper til med å beskytte og bevare leddbrusken og muskelmassen.

Smertestillende medisiner, som også reduserer betennelsen i leddet, er et godt verktøy. De er med på å forsinke slitasjegiktens «onde sirkel» og forbedre dyrets livskvalitet.

Ta kontakt med dyrlegen din hvis du kjenner igjen noen av disse symptomene på ditt dyr. Det er alltid bedre å ta en sjekk for mye enn en for lite …